Optimaalisten uniolosuhteiden periaatteet

Vietämme makuuhuoneessa suuren osan elämästämme. Hyvin suunniteltu makuuhuone luo optimaaliset lähtökohdat hyvään uneen ja onnelliseen elämään. Sen vuoksi makuuhuoneen suunnitteluun kannattaa panostaa.

Mitä tapahtuu makuuhuoneessa, ei jää makuuhuoneeseen

Ihmisen elämästä keskimäärin noin kolmannes kuluu nukkumiseen. Nukkuminen ei ole mikään pakollinen alta pois hoidettava päivittäinen juttu, vaan sen vaikutukset ovat paljon kauaskantoisemmat. Oxfordin taloustieteen laitoksen ja National Centre for Social Research tutkimusinstituutin luoman Living Well -indeksin mukaan hyvällä unella on suoraan verrannollinen vaikutus onnellisuuteen – ja itse asiassa hyvä uni on vieläpä yksittäisistä tekijöistä merkittävin matkalla parempaan elämään. Jos siis nukut hyvin, on todennäköisempää, että olet onnellisempi ja tyytyväisempi elämääsi.

Hyvään uneen vaikuttaa tietenkin moni asia, kuten käy ilmi THL:n ohjeista hyvään uneen. Yksi merkittävimmistä unen laatuun vaikuttavista tekijöistä on olosuhteet. Tästä voidaan vetää sellainen johtopäätös, että makuuhuone on yksittäisistä huoneista ehkäpä se kaikkein tärkein. Heikko unenlaatu tai turhan lyhyeksi jääneet unet saattavat heijastua työtehokkuuteen, ihmissuhteisiin ja koko valveillaoloaikaiseen elämään. Tämän vuoksi on aika ilmeistä, että makuuhuoneen olosuhteiden optimointi tulisi olla jokaisen meidän to do -listalla ihan siellä kärkipäässä.

Mitä sitten tulisi ottaa huomioon makuuhuoneen suunnittelussa? Tässä viisi vinkkiä, joita noudattamalla luot parhaat mahdolliset olosuhteet laadukkaalle unelle – ja onnelliselle elämälle.

1. Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta

Makuuhuoneen ilmanvaihdon toiminta vaikuttaa siihen, millainen ilma makuuhuoneessa unten aikana vallitsee. Tavoitteena hyvien unien kannalta olisi raikas ilma. Ihan ensimmäinen asia ilmanvaihdon osalta on pitää huoli, että korvausilmaventtiilien säädöt ovat sellaiset kuin niiden pitääkin olla eli talvella venttiili on talvi-asennossa ja kesällä sitten puolestaan kesä-asennossa. Kokonaan suljettuna venttiilejä ei kannata pitää kuin poikkeustilanteissa.

Uusissa energiatehokkaissa rakennuksissa korvausilmaventtiilien määrä ja koko saatetaan pitää ihan minimissä, mikä voi joissain tapauksissa hieman hankaloittaa tavoitetta raikkaasta ilmasta makuuhuoneessa. Etenkin näissä tapauksissa kannattaa harkita ikkunan pitämistä auki. Nykyään on olemassa perinteisten hyttysverkkojen lisäksi myös allergiaverkkoja, jotka pysäyttävät suurimman osan ulkoilman siitepölystä, jolloin myös allergikot voivat nukkua ikkuna auki. Suurin haaste ikkunan auki pitämisessä tulee kuitenkin siinä, että varsinkin kesäisin avonaisesta ikkunasta pääsee sisätiloihin turhan paljon valoisuutta. Tämän takia ehdottomasti paras vaihtoehto makuuhuoneen ilmanvaihtoon on toimiva korvausilmaventtiili. Joissain tapauksissa kannattaa harkita myös tuuletuslaitteen hyödyntämistä ilmanlaadun parantamisessa.

2. Hallitse valon määrää

Kuten olemme aiemmin kirjoittaneet, valon määrällä on suuri vaikutus unen laatuun. Pimeässä ihmiskehon melatoniinin tuotanto lisääntyy voimakkaasti – ja melatoniini nimenomaan avittaa nukahtamisessa ja unen laadun parantamisessa. Käytännössä pimeä makuuhuone siis luo paremmat edellytykset hyvälle unelle ja palautumiselle. On myös syytä huomata, että ihminen kyllä pystyy nukkumaan valoisassa, mutta silloin unen laatu on joka tapauksessa heikompaa. Tämän vuoksi pimennys on aina tarpeen.

Makuuhuoneen pimentäminen ei ole itse asiassa kovinkaan vaikeaa. Pimennysverhojen avulla huone pystytään aika hyvin pimentämään laadukkaan unen vaatimalle tasolle. Mutta pimentäminen on kuitenkin vain yksi osa makuuhuoneen valon määrän hallintaa – heräämisen kannalta nimittäin olisi hyvä saada luonnonvaloa tai kirkasvaloa jo hiukan ennen varsinaista heräämistä, jotta repäisy unesta valveille ei olisi niin raju. Illalla taas nukkumaan mennessä kaikista optimaalisin valo on nimenomaan lämmin valo. Illalla tulisi lisäksi välttää sinistä valoa, jota saamme etenkin päätelaitteista kuten kännykäistä, televisiosta ja tietokoneesta.

Valon määrän hallinnassa moottoroitu ja automatisoitu rullaverho on oiva apu. Rullaverho voidaan nimittäin valoisaan aikaan (jota meillä Suomessa kyllä riittää aikaisin keväältä pitkälle syksyyn) määrittää nousemaan hiukan ennen herätystä, jolloin luonnonvaloa alkaa mukavasti virrata makuuhuoneeseen. Talvella pimeään aikaan vastaavaa efektiä voi pyrkiä tuottamaan esimerkiksi kirkasvalolampun avulla.

3. Sijoita sänky oikein

Makuuhuoneita harvemmin – ikävä kyllä – suunnitellaan siitä lähtökohdasta, että sängyn sijainti olisi unen kannalta optimaalinen. Ennemminkin suunnittelussa tunnutaan painotettavan sisustuksen näkökulmaa.

Hyvän unen kannalta sänky olisi paras sijoittaa siten, että jalat osoittavat ikkunan suuntaan. Tällöin valon määrä on aika lailla vakio nukkuipa sitä kummalla kyljellä tahansa. Jos ikkuna on jommalla kummalla puolella sänkyä, alkaa keho aina kasvot siihen suuntaan päin nukkuessa heräillä unesta. Se on itse asiassa nimittäin hyvin vähäinen valon määrän kasvu, mikä saa heräämisprosessiin käyntiin. Näin ollen sängyn sivulla sijaitseva ikkuna saattaa tehdä nukkumisesta katkonaisempaa ja epätasaisempaa.

4. Säädä makuuhuoneen lämpötila optimaaliseksi

Makuuhuoneen lämpötilalla on myös oma merkityksensä unen laatuun ja erityisesti viihtyvyyteen. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että nukkumaan ryhdyttäessä makuuhuoneen lämpötilan olisi hyvä olla n. 18 celsiusastetta, mutta herättäessä lämpötila saisi olla korkeampi, n. 22 °C. Käytännössä siis matala lämpötila edistää nukahtamista, mutta koska unen aikana keho rentoutuu ja ruumiinlämpö laskee, tulee nukkujalle helposti kylmä. Tämän pystyy varmasti moni omien kokemuksiensa perusteella vahvistamaan – aamulla peiton ulkopuolinen maailma vain yksinkertaisesti tuntuu luotaantyöntävän kylmältä. Unen viimeiset tunnit ovat kuitenkin ratkaisevan tärkeitä, joten siinä mielessä lämpötilan hallittu nousu pitää huolen hyvistä yöunista.

Lämpötilan nostamisessa on helpointa käyttää apuna älykkään kodin automaatioratkaisuja (joista voit lukea lisää täältä), mutta sama asia saattaa jossain määrin onnistua esimerkiksi patterin termostaattia säätelemällä (tässä voi myös käyttää apuna esim. Somfy Tahoman etäohjattua termostaattia) tai tuulettamalla makuuhuone voimakkaasti ennen nukkumaanmenoa. Ja jos halutaan lähteä viemään ajatusta heräämisautomaatioista vieläkin pidemmälle, voidaan esimeriksi Somfy Tahoman kotiohjausyksikön avustuksella määrittää herätyksen yhteydessä lähtemään jokin tietty musiikkikipale soimaan ja vaikkapa siinä samalla kahvinkeitin käynnistymään.

5. Valitse itsellesi sopiva sänky

Sänky on tietenkin isossa roolissa nukkumisessa. Liian kova sänky rikkoo hyvät unet siinä missä liian pehmeäkin. Myös sängyssä käytetyillä materiaaleilla ja niiden puhtaudella (erityisesti pölyn määrällä) on omat vaikutuksensa nukkumiseen ja uneen.

Parhaassa tapauksessa sänky olisi suunniteltu ja räätälöity juuri nukkujan itsensä tarpeisiin. Mutta vaikka ihan tällainen vaihtoehto ei olisikaan mahdollinen, kannattaa kuitenkin aina pyrkiä valitsemaan edes se paras mahdollinen sänky. Sängyn valinnassa suosittelemme käyttämään aina apuna alan ammattilaisten asiantuntijuutta.

Optimaalinen makuuhuone – unelmaako vain?

Edellä on esitelty nukkumisen ja hyvän unen kannalta ideaalin makuuhuoneen ominaispiirteitä. Huomiota kannattaa siis kiinnittää ilmanvaihtoon, valon määrään, sängyn sijaintiin, makuuhuoneen lämpötilaan ja sängyn ergonomiaan.

Osa esitetyistä seikoista saattaa olla helpommin toteutettavissa ja osa sitten vaatii hieman enemmän vaivannäköä. Onkin ihan ymmärrettävää, että kaikkia näistä asioista ei ole useinkaan mahdollista laittaa kerralla kuntoon. Mutta tärkeintä on aloittaminen – se, että ottaa edes yhden osa-alueen ja lähtee siitä liikkeelle.

Ja vaikka esim. sängyn sijainnin muuttaminen tuntuisikin hullulta, kannattaa sitä silti kokeilla ja katsoa onko muutoksella vaikutusta. Me Apollolla autamme mielellämme optimaalisen makuuhuoneen suunnittelussa ja toteutuksessa. Verkkokauppamme pimentävien rullaverhojen tarjontaan pääset tutustumaan tästä.