Valon vaikutukset unen laatuun – kuinka pimennysverholla ratkaistaan valoisuuden haasteet

Apollo_pimennys_ex-lite_black

Kevät tuo tullessaan kauan kaivatun valon ja eräänlaisen energiapiikin kaikkeen tekemiseen. Kylmän ja pimeän talven jälkeen pidentyvät päivät onkin helppo ottaa avosylin vastaan. Valon ja auringonpaisteen määrän kasvu aiheuttaa kuitenkin myös ongelmia. Aiemmin puhuimme auringonvalon aiheuttamasta asuntojen ylilämpenemisestä ja tällä kertaa pureudumme valon vaikutuksiin unen laatuun.

Nukahtaminen vaatii pimeyttä

Avain sujuvaan nukahtamiseen löytyy melatoniinista, eli niin sanotusta yöhormonista. Melatoniinin voisi ymmärtää ikään kuin lauttana, joka kuljettaa väsyneen matkalaisen kevyesti keinuttaen unten maille.

Valolla on välitön vaikutus ihmiskehon omaan melatoniinin tuotantoon. Valoisassa ihmisen väliaivojen yläosassa sijaitseva pienen pieni käpyrauhanen ei tuota juurikaan melatoniinihormonia, kun taas pimeässä melatoniinin tuotanto lisääntyy voimakkaasti. Näin ollen, jos haluat nukahtaa ongelmitta, pidä huoli että pimeyttä on tarjolla riittävästi.

Nukut paremmin pimeässä

Pimeät yöt ja kasvanut melatoniinin tuotanto auttavat nukahtamisen lisäksi myös unen laadun saralla. Laadukas uni nimittäin vaatii nukahtamisen tavoin riittävää melatoniinin tuotantoa eli läpi yön kestävää pimeyttä.

Ihmiskeho on tottunut tiettyyn vuorokausirytmiin ja rytmin sekoittuminen yöllisellä valoisuudella saattaa aiheuttaa ongelmia kehon toiminnoille. Suomessa keväästä syksyyn kestävä lisääntynyt valon määrä aiheuttaa aina omat haasteensa, mutta toisaalta myös kaupungin valot ja esimerkiksi ikkunan alla loimuava katulamppu tuottaa unta häiritsevää valosaastetta, jota vastaan on hyvä suojautua.

Tässä kohtaa on myös hyvä huomata ero nukkumaan pystymisen ja laadukkaan unen välillä. Vaikka valoisassa nukkuminen ei tuntuisikaan tuottavan ongelmia, on unen laatu kuitenkin todennäköisesti huonompaa kuin mitä se olisi pimeämmissä oloissa. Ihminen nimittäin voi tottua huonoihin yöuniin – mikä ei suinkaan tarkoita, etteikö silloinkin olisi syytä pyrkiä parantamaan unen laatua.

Pimennysverho on ratkaisu valoisuuden haasteisiin

Valoisuuden vähentämiseen on olemassa yksinkertainen ratkaisu: pimennysverho. Pimennysverholla tarkoitetaan kangasta, jonka läpi päivänvalo ei pääse. Pimennysverholla voidaan tehokkaasti pimentää tila kuin tila. Pimennysverhoja on olemassa niin valkoisia, mustia kuin kaikkea siltä väliltäkin.

Valitse oikeanlainen pimennysverho

Pimennysverhot voidaan jakaa käyttäjäkunnan tarpeiden mukaan kahteen luokkaan: valoherkille tarkoitetut erikoisratkaisut ja muille sopivat perustuotteet.

Valoherkällä tarkoitetaan sellaista henkilöä, jonka unen laatua häiritsee jo vähäinenkin määrä valoa. Valoherkät tarvitsevatkin täyspimentävän version pimennysverhosta. Siinä verho koteloidaan kulkemaan metallisten kanaaleiden sisällä eikä läpi pääse valoa mistään rakosesta. Muille kuin valoherkille riittää yleensä pimennysverhon perusmalli, jonka reunoilta valo pääsee hieman kajastamaan.

Pimennysverhon valinnassa tulee ottaa huomioon valoherkkyyden lisäksi muun muassa oikea mitoitus, asennus, visuaalisuus, motorisointi ja automatiikka sekä kunnossapito. Pilkomme kaikki nämä tekijät helposti mutusteltaviksi paloiksi seuraavassa blogikirjoituksessamme. Ennen sitä kannattaa kuitenkin tutustua monipuoliseen pimennysverhovalikoimaamme verkkokaupassamme!

 

LÄHTEET:
THL: Valoisuuden vaikutus uneen (2016)

Julkaistu kategoriassa Blogi.